Badnia produktów naturalnych

 

1. K. Malarczyk, M. Dzięcioł, M. Adaszyńska-Skwirzyńska
„Porównanie ilości oraz składu ekstraktów otrzymanych z kwiatów lawendy za pomocą różnych technik ekstrakcji”
Przemysł chemiczny, 2015, 94 (8), 1292-1295

 

2. P. Rokosz, H. Kwiecień
„Glicynia chińska (Wisteria sinensis) jako źródło aktywnie biologicznych związków do potencjalnych zastosowań w kosmetyce i farmakologii”
II Międzynarodowa Konferencja Rośliny Zielarskie, Kosmetyki Naturalne i Żywność Funkcjonalna
, 2015, 91-93

 

3. M. Pawlikowska, H. Kwiecień
„Analiza fitosteroli w czosnku pospolitym (Allium sativum)”
II Międzynarodowa Konferencja Rośliny Zielarskie, Kosmetyki Naturalne i Żywność Funkcjonalna
, 2015, 93-95

 

4. P. Rokosz, H. Kwiecień
„Liście glicynii chińskiej (Wisteria sinensis) jako bogate źródło witaminy E”
I Wielkopolskie Sympozjum Chemii Bioorganicznej, Organicznej i Biomateriałów
, 2015, 247-249

 

5. M. Pawlikowska, H. Kwiecień
„Badanie składu chemicznego ekstraktów z liści czosnku pospolitego (Allium sativum L.)”
I Wielkopolskie Sympozjum Chemii Bioorganicznej, Organicznej i Biomateriałów
, 2015, 241-243

 

6. K. Malarczyk, M. Dzięcioł
„Porównanie składu ekstraktów otrzymanych z kwiatów lawendy za pomocą różnych technik maceracji”
Dokonania młodych naukowców, 2014, Nr 2 (1), 186-191

 

7. M. Adaszyńska-Skwirzyńska, M. Swarcewicz, A. Dobrowolska
„The potential of use lavender from vegetable waste as effective antibacterial and sedative agents”
Medicinal Chemistry
, 2014, 4 (11), 734-737, IF=1.363

 

8. M. Adaszyńska-Skwirzyńska, M. Swarcewicz
"Skład chemiczny i aktywność biologiczna lawendy lekarskiej"
Wiadomości Chemiczne
, 2014, 68, 1073-1093

 

9. M. Adaszyńska, M. Swarcewicz, M. Dzięcioł, A. Dobrowolska
„Comparison of chemical composition and antibacterial activity of lavender varietes from Poland”
Natural Product Research
, 2013, 27 (16), 1497-1501, IF=1.225

 

10. M. Swarcewicz, M. Adaszyńska, E, Wrzesińska, A.Komorowska
„Chemical composition of macerated plant parts of white mustard Sinapis alba
Chemistry of Natural Compounds
, 2013, 49 (3), 557-558, IF=0.5

 

11. M. Adaszyńska, M. Swarcewicz, A. Markowska-Szczupak, D. Jadczak
„Skład chemiczny i właściwości przeciwdrobnoustrojowe olejku eterycznego i ekstraktu z mięty pieprzowej odmiany ‘Asia’”
Żywność – Nauka Technologia Jakość (Food – Science Technology Quality)
, 2013 (20), nr 2 (87), 116-125

 

12. M. Adaszyńska, M. Swarcewicz
"Wybrane wtórne metabolity roślinne jako środki przeciwdrobnoustrojowe"
Wiadomości Chemiczne
, 2013, 67, 3-4

 

13. M. Adaszyńska, M. Swarcewicz, A. Markowska-Szczupak
„Porównanie składu chemicznego i aktywności przeciwdrobnoustrojowej olejku eterycznego otrzymanego z różnych krajowych odmian lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia L.)”
Postępy Fitoterapii
, 2013, tom XIV, nr 2/2013, kwiecień-czerwiec, 90-96

 

14. M. Adaszyńska, M. Swarcewicz 
"Własności antymikrobiologiczne wybranych wtórnych metabolitów roślinnych i ich zastosowanie w medycynie"  
Medical and Biological Sciences, 2013, tom 27/1, styczeń-marzec, 5-11

 

15. M. Adaszyńska, M. Swarcewicz 
"Olejki eteryczne jako substancje aktywne lub konserwanty w kosmetykach"  
Wiadomości Chemiczne, 2012, 66 (1-2), 139-159

 

16. M. Adaszyńska, M. Swarcewicz  
"Wybrane substancje chłodzące stosowane w kosmetykach" 
Wiadomości Chemiczne, 2012, 66 (5-6), 543-562

 

17. M. Adaszyńska, M. Swarcewicz, D. Dobrowolska 
"Skład chemiczny i mineralny różnych odmian lawendy wąskolistnej (Lavandula augustifolia)" 
Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin, 2011, 51 (1), 15-20

 

18. H. Kwiecień 
„Chemia i aktywność biologiczna czosnku”
Wiadomości Chemiczne, 2008, 62, 901-942